Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Staronovým exilovým tibetským premiérom sa stal Lozang Sanggjä

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Absolvent práva na Harvardovej univerzite v USA, vedie 150-tisícovú tibetskú diaspóru od roku 2011, keď sa súčasný 14. dalajláma vzdal svojej politickej moci.

Dharamsála 27. apríla (TASR) - Exiloví Tibeťania si opätovne zvolili za svojho politického lídra Lozanga Sanggjäho. Oznámila to dnes tibetská exilová vláda, ktorú cituje agentúra Reuters.

Sanggjä, absolvent práva na Harvardovej univerzite v USA, vedie 150-tisícovú tibetskú diaspóru od roku 2011, keď sa súčasný 14. dalajláma vzdal svojej politickej moci. Staronový exilový premiér získal 57 percent z takmer 60.000 odovzdaných hlasov, oznámila volebná komisia z indického mesta Dharamsála, kde sídli Ústredná tibetská správa (CTA).

Sanggjä povedie správu nasledujúcich päť rokov. Organizáciu CTA, označovanú aj za exilovú tibetskú vládu, neuznáva žiadna krajina a Čína odmieta rokovanie s jej predstaviteľmi. Exilový premiér - podobne ako dalajláma - podporuje tzv. strednú cestu, teda autonómiu Tibetu v rámci Číny, a nie jeho suverenitu. Počas svojho prvého mandátu však nedokázal presvedčiť Peking o dialógu.

Tibeťania obviňujú čínske úrady z narušenia ich budhistickej kultúry tým, že zakázali náboženské obrady a presídlili do tohto himalájskeho regiónu množstvo Chanov - príslušníkov najpočetnejšej čínskej etnickej skupiny. Peking tvrdí, že do tejto "zaostalej oblasti" priniesol rozvoj, a dalajlámu obviňuje z rozvratnej protištátnej činnosti.