Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Staronový slovinský prezident zložil prísahu a ujal sa úradu

Na snímke slovinský prezident Borut Pahor. Foto: TASR/AP

Pahor išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Je bývalým dlhoročným šéfom stredoľavej strany Sociálni demokrati (SD).

Belehrad 22. decembra (TASR) - Slovinský prezident Borut Pahor v piatok zložil prezidentskú prísahu, čím sa najvyššieho úradu v krajine ujal na druhé funkčné obdobie. Informovala o tom agentúra AP.

Pahor vo svojom prejave povedal, že chce byť dobrým prezidentom a prezidentom všetkých Slovincov. Spoločnou úlohou všetkých občanov je vybudovať inkluzívnu spoločnosť, v ktorej by bolo miesto pre každého - vrátane tých, ktorí sa nejako odlišujú.

Prezidentské voľby sa v Slovinsku konali 12. novembra a Pahor ich vyhral už v prvom kole, keď ziskom 53 percent a porazil svojho najsilnejšieho konkurenta Marjana Šareca, primátora mesta Kamnik, ktorého podporilo 42 percent voličov.

Pahor išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Je bývalým dlhoročným šéfom stredoľavej strany Sociálni demokrati (SD).

Pahor bol predsedom slovinskej vlády v rokoch 2008-12, teda v období, keď Slovinsko postihla najvážnejšia finančná kríza v jeho dejinách. Funkcie prezidenta sa ujal prvýkrát po voľbách v roku 2012.

Prezidentský post má v Slovinsku prevažne ceremoniálny charakter. Je najvyšším veliteľom ozbrojených síl a vymenúva niektorých najvyššie postavených štátnych úradníkov vrátane guvernéra centrálnej banky.