Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Starosta Londýna a jeho predchodca debatovali o odchode z EÚ

Na snímke účastníci debaty o britskom referende o možnom vystúpení z EÚ v Londýne. Foto: TASR/AP

Veľká debata, ako ju nazvala BBC, bola najväčšou v predreferendovej kampani.

Londýn 22. júna (TASR) - Intenzívna debata o tom, či Británia zostane v Európskej únii alebo z nej vystúpi, sa v utorok večer presunula do Wembley Areny, odkiaľ televízia BBC vysielala konfrontáciu zástupcov oboch táborov pred štvrtkovým britským referendom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Takmer dvojhodinovú večernú debatu sledovalo asi 6000 prítomných divákov, ktorí kládli otázky o imigrácii, ekonomike a zvrchovanosti a búrlivo reagovali na vyjadrenia.

Bývalý londýnsky starosta Boris Johnson zaútočil s vyhlásením, že odtrhnutie od EÚ nebude znamenať uvalenie obchodných ciel na britský export. Povedal, že Británia je taký významný spotrebiteľ tovaru vyrobeného v Európe, že si krajiny EÚ nedovolia vytvoriť obchodné bariéry, ktoré by ich produkty zdraželi.

"Vážne predpokladáte, že budú takí šialení, aby povolili uvalenie ciel medzi Britániu a Nemecko?," citovala ho tlačová agentúra AP. Johnson pripomenul, že Británia dováža asi jednu pätinu celkovej nemeckej produkcie áut.

Johnsonov nástupca, londýnsky starosta Sadiq Khan, naňho reagoval. Všetci experti sa zhodli, že Británia je "silnejšia, bezpečnejšia a lepšie na tom v EÚ," vyhlásil. A dodal, že postoj kampane podporujúcej brexit k imigrácii sa stal "projektom nenávisti". Súčasne obvinil opačný tábor, že sa "pokúša vydesiť ľudí" tvrdením, že Turecko je pripravené vstúpiť do EÚ. "Turecko sa nechystá (teraz) vstúpiť," zdôraznil.

Johnsonove záverečné vyjadrenie, že "štvrtok môže byť dňom nezávislosti našej krajiny", ak bude Británia hlasovať za odchod z EÚ, privítali jeho stúpenci potleskom postojačky.

Škótska líderka konzervatívcov Ruth Davidsonová obvinila Johnsonov tábor z "klamania" voličov a uzavrela debatu pripomienkou, že "piatkové ráno už nepôjde vrátiť". Jej tábor verí expertom, ktorí "sa všetci zhodujú, že Británii je lepšie v EÚ", zdôraznila.

Veľká debata, ako ju nazvala BBC, bola najväčšou v predreferendovej kampani a ponúkla obom kampaniam poslednú šancu zdôrazniť to, čo považujú pred štvrtkovým hlasovaním za dôležité.