Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šťastné a veselé: Prvá dáma zvolila v Bielom dome klasickú výzdobu

Na snímke vianočné ozdoby na stromčeku počas prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Vianoce v štýle pani Trumpovej tvorí 71 vencov, 53 vianočných stromčekov, vyše 18.000 svetielok, viac ako 12.000 ozdôb, vyše 2800 metrov stuhy a okolo 300 metrov girlánd.

Washington 27. novembra (TASR) - Prvá dáma USA Melania Trumpová zvolila tradičnejšiu výzdobu na prvé Vianoce svojej rodiny v Bielom domu, ale ku klasickému vzhľadu pridala aj niekoľko štýlových noviniek. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

Nové sú tento rok venčeky visiace zvonku z každého okna. Takisto nové sú lesknúce sa biele zimné konáre lemujúce chodbu vo Východnom krídle, ktorá vedie hostí k stromu skrášlenému oficiálnou vianočnou ozdobou rodiny Trumpovcov. Ozdoba zlatej farby obsahuje prezidentský znak obkolesený cezmínovým vencom.

Na snímke medovníkový Biely dom v Štátnej jedálni počas prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Vianočná pohľadnica rodiny je zarámovaná a je na nej nápis "Veselé Vianoce a šťastný Nový rok". Nesie aj podpis prezidenta Donalda Trumpa, prvej dámy a ich 11-ročného syna Barrona.

Snímka z prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Medzi neodmysliteľnými "klasikami" je 5,5 metra vysoká jedlička na tradičnom mieste v Modrej izbe s ozdobami, na ktorých sú pečate každého štátu a územia USA.

Prvá dáma USA Melania Trumpová sleduje baletky počas prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP

Až 159-kilogramový perníkový Biely dom ponúka tento rok pohľad na sídlo z juhu.

"Ozdoby sú rozmiestnené!" napísala v pondelok ráno prvá dáma na Twitteri. "Biely dom je pripravený sláviť! Želáme vám veselé Vianoce a radostné sviatky!"

Melania Trumpová zvolila ako tému výzdoby "starodávne tradície", ktorá podľa vyhlásenia Bieleho domu vzdáva poctu 200-ročným sviatočným tradíciám v tomto sídle amerického prezidenta.

Prvá dáma USA Melania Trumpová počas prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Biely dom v pondelok najprv predstavil výzdobu sídla médiám. S prípravou pomáhalo prvej dáme vyše 150 dobrovoľníkov z 29 štátov, ktorí strávili cez víkend zdobením hál a chodieb 1600 hodín. Prvá dáma takisto hostila deti a študentov z neďalekej vojenskej základne, s ktorými si prezreli výzdobu a potom spolu vyrábali umeleckoremeselné dielka.

Na snímke prvá oficiálna vianočná ozdoba na stromčeku počas prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Biely dom uviedol, že prvá dáma osobne vyberala každý detail výzdoby. Poslednú prehliadku urobila v nedeľu večer, keď sa vrátila z rodinnej oslavy Dňa vďakyvzdania vo vile v meste Palm Beach na Floride.

Snímka z prehliadky vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


V pondelok večer sa začnú sláviť sviatky na párty pre dobrovoľných dekoratérov a nasledujúce týždne budú pokračovať rôznymi večierkami a recepciami - niekedy sa budú konať až dve denne. Podľa očakávania si Biely dom príde prehliadnuť vyše 25.000 návštevníkov, ale kuchyňa je na to už pripravená: upečených je celkovo 31.000 sušienok, z nich 15.000 sladkých.

Vianoce v štýle pani Trumpovej tvorí 71 vencov, 53 vianočných stromčekov, vyše 18.000 svetielok, viac ako 12.000 ozdôb, vyše 2800 metrov stuhy a okolo 300 metrov girlánd, informoval Biely dom.