Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Hovorca jemenskej vlády poprel správu o prerušení vzťahov s Iránom

Na archívnej snímke jemenský prezident Abed Rabbu Mansúr Hádí. Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters.

Aden 2. októbra (TASR) - Hovorca medzinárodne uznávanej jemenskej vlády poprel dnešnú správu o tom, že sa rozhodla prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Kabinet doposiaľ nehovoril o otázke prerušenia diplomatických vzťahov s Iránom a žiadne rozhodnutie nebolo urobené," povedal hovorca Radžih Badí v reakcii na správu štátnej televízie, ktorá neuviedla bližšie podrobnosti ani svoj zdroj.

Irán je spojencom povstalcov z hnutia húsíov, ktorí vlani ovládli veľkú časť Jemenu vrátane metropoly Saná a prinútili vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího odísť do exilu.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia, ktorá bojuje proti húsíom od marca v úsilí vrátiť Hádího k moci, v stredu oznámila, že zadržali iránsku rybársku loď vezúcu zbrane určené jemenským povstalcom.

Bahrajn, člen tejto koalície, vo štvrtok odvolal svojho veľvyslanca z Iránu a požiadal iránskeho chargé d'affaires v krajine, aby ju opustil do 72 hodín. Deň predtým Bahrajn oznámil, že jeho bezpečnostné sily našli v krajine veľkú výrobňu bômb a zatkli viacero podozrivých spojených s iránskymi Revolučnými gardami.