Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalého nemeckého prezidenta Weizsäckra pochovajú 11. februára

Bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker. Foto: TASR/AP Photo

Weizsäcker bol posledným prezidentom Západného Nemecka a prvým prezidentom zjednoteného Nemecka.

Berlín 1. februára (TASR) - Nemecko dnes smútilo za zosnulým bývalým prezidentom Richardom von Weizsäckerom a vláda oznámila, že bude mať štátny pohreb 11. februára.

Smútočný obrad na počesť nemeckého exprezidenta, ktorý zomrel v sobotu vo veku 94 rokov, bude viesť súčasná hlava štátu Joachim Gauck. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Weizsäcker bol posledným prezidentom Západného Nemecka a prvým prezidentom zjednoteného Nemecka. Do pamäte ľudí sa najviac zapísal prejavom v niekdajšej západonemeckej metropole Bonn z 8. mája 1985 pri príležitosti 40. výročia ukončenia druhej svetovej vojny - otvorene v ňom hovoril o nemeckých zločinoch z obdobia nacizmu. Deň skončenia vojny a pádu nacistického režimu označil za "deň oslobodenia, nie porážky". Žiadny iný prezident pred ním to takto otvorene nepovedal.

Gauck označil Weizsäckera za "morálnu autoritu". V liste jeho vdove, Marianne Freifrau von Weizsäckerovej, Gauck napísal: "Stratili sme veľkého človeka a výnimočnú hlavu štátu".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová takisto vyjadrila obdiv k zosnulému lídrovi. Uviedla: "Štýl, akým vykonával svoje povinnosti v úrade prezidenta v rokoch 1984-1994, stanovil latku aj pre ostatných."

"Úmrtie Richarda von Weizsäckera je pre Nemecko veľkou stratou," dodala Merkelová. Bývalý prezident bol podľa nej jednou z najvýznamnejších a najváženejších osobností Nemecka.

Weizsäcker patril aj k blízkym priateľom Václava Havla. Samotný Havel ho pokladal za svoj prezidentský vzor. Obaja štátnici sa prvýkrát stretli v marci v roku 1990 v Prahe, pripomenul v sobotu Český rozhlas (ČRo) na svojej webovej stránke.