Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Štátny sviatok Deň dobytia Bastily zatiaľ prebieha pokojne

Požiarnička s ochranným rúškom vo farbách francúzskej vlajky stojí pred začiatkom tradičnej vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv francúzskeho štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily v Paríži. Foto: TASR/AP

Podľa údajov ministerstva vnútra po celom Francúzsku zatkli v noci na sobotu 96 ľudí a podpálených bolo 255 áut.

Paríž 15. júla (TASR) - Francúzi majú v čerstvej pamäti nedávne nepokoje a výtržnosti, ale významný štátny sviatok Francúzska Deň dobytia Bastily zatiaľ prebieha pokojne. Oslavy vrátane ohňostrojov sa konali v piatok 14. júla po celej krajine a počet prípadov poškodenia majetku oproti predchádzajúcemu roku výrazne klesol, oznámil v sobotu minister vnútra Gérald Darmanin. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

"Vďačíme za to našim policajným silám a množstvu preventívnych kontrol, ktoré urobili," povedal minister. Zmobilizovaných do služby bolo približne 45.000 policajných príslušníkov.

Podľa údajov ministerstva vnútra po celom Francúzsku zatkli v noci na sobotu 96 ľudí a podpálených bolo 255 áut. Rozhlasová stanica France Info uviedla, že v Paríži zatkli 53 osôb.

Tieto počty sú výrazne nižšie než v predchádzajúce roky a menej problémov bolo aj v širšom regióne Paríža.

Dramatické nepokoje vo Francúzsku vyvolalo smrteľné postrelenie 17-ročného tínedžera policajtom pri dopravnej kontrole neďaleko Paríža koncom júna a trvali niekoľko dní. Na štátny sviatok Deň dobytia Bastily 14. júla sa očakávali ďalšie.