Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Štátom EÚ sa nepodarilo zakázať glyfosát, strana Zelení/EFA protestuje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Glyfosát je aktívnou zložkou širokospektrálnych herbicídov, ako napríklad Roundup vyrábaný spoločnosťou Bayer-Monsanto. Používa sa nielen v poľnohospodárstve, ale aj v mestských oblastiach.

Brusel 16. novembra (TASR) - Členské štáty EÚ vo štvrtok premeškali šancu zakázať používanie glyfosátu na jednotnom trhu na nasledujúce desaťročie. Na správu a iniciatívu politickej frakcie Zelení / Európska slobodná aliancia (EFA) v Európskom parlamente upozornil bruselský spravodajca TASR.

Počas hlasovania v odvolacom výbore zástupcovia členských krajín odmietajúcich používanie glyfosátu nedosiahli kvalifikovanú väčšinu. V praxi to znamená, že eurokomisia prijme rozhodnutie o obnovení používania glyfosátu v blízkej budúcnosti.

Strana Zelení/EFA vyzvala Európsku komisiu, aby vzala do úvahy "ohromné vedecké dôkazy" o nebezpečenstvách glyfosátu pre zdravie ľudí aj pre dopad na prírodu a aby zakázala jeho používanie.

"V posledných mesiacoch a rokoch sme videli čoraz viac správ potvrdzujúcich nebezpečenstvo glyfosátu a eurokomisia to musí vziať do úvahy pri rozhodovaní o budúcnosti používania týchto nebezpečných herbicídov. Europoslanci v stredu o tejto skutočnosti informovali predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú. Skupina Zelených vyzýva eurokomisiu, aby použila zdravý rozum, uplatnila princíp predbežnej opatrnosti, počúvala vedu a úplne zakázala používanie glyfosátu," uviedla Tilly Metzová, členka Zelených/EFA vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.

Zelení pripomenuli, že EÚ pred šiestimi rokmi obnovila používanie glyfosátu na päť rokov s podmienkou, že počas tohto obdobia bude postupne ukončené. Minulý rok sa však dočasne predĺžilo používanie glyfosátu o jeden rok. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) upozornil, že existujú veľké medzery v údajoch o vplyve tejto látky na ľudí a zvieratá.

Glyfosát je aktívnou zložkou širokospektrálnych herbicídov, ako napríklad Roundup vyrábaný spoločnosťou Bayer-Monsanto. Používa sa nielen v poľnohospodárstve, ale aj v mestských oblastiach.