Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ podporili zmenu mechanizmu na pozastavenie bezvízového styku

Ilustračné foto Foto: TASR

Znenie nariadenia je kompromisom, ktorý vzišiel z rokovaní s Európskym parlamentom.

Brusel/Bratislava 8. decembra (TASR) – Predstavitelia členských štátov EÚ odobrili novelizovaný text nariadenia o mechanizme, ktorý umožňuje jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku. Znenie nariadenia je kompromisom, ktorý vzišiel z rokovaní s Európskym parlamentom (EP).

"Dosiahnutím dnešnej dohody slovenské predsedníctvo v Rade EÚ prináša výsledky v jednej z jeho priorít," uviedol v mene predsedníctva slovenský minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Hlavným cieľom uvedeného nariadenia je posilniť tzv. mechanizmus pozastavenia týkajúci sa dohôd o bezvízovom styku. Nariadenie uľahčuje členským štátom EÚ oznamovanie okolností, ktoré by mohli viesť k pozastaveniu styku, a umožňuje Európskej komisii (EK) spustiť tento mechanizmus z vlastnej iniciatívy. Súčasťou navrhovanej novely je aj poverenie EK, aby EP a členským štátom predkladala výročnú správu o rozsahu, v akom tretie štáty oslobodené od vízovej povinnosti spĺňajú potrebné kritériá.

"Táto dohoda je vyvážená a veľmi dôležitá pri posilňovaní efektivity a kredibility vízovej politiky EÚ. Aktuálny mechanizmus pozastavenia nie je dostatočný a musí byť vylepšený. Dnešná dohoda by mala umožniť pokrok v prijímaní dohôd o bezvízovom styku s ďalšími štátmi," skonštatoval Kaliňák.

Rozšírili sa možné dôvody pozastavenia bezvízového styku a využívanie tohto mechanizmu sa uľahčí aj skrátením lehôt s cieľom umožniť rýchlejší postup. Aktivovanie mechanizmu môže iniciovať členský štát alebo EK. Ak takýto návrh odobrí väčšina členských štátov, EK prijme rozhodnutie o dočasnom zrušení bezvízového styku pre stanovené skupiny obyvateľov z tretieho štátu na deväť mesiacov. Ak sa okolnosti nezmenia, komisia preruší bezvízový styk pre všetkých občanov daného štátu na 18 mesiacov.

Na prijatie navrhovaného nariadenia dnes vyzval členské štáty a EP eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Schválením novely je totiž podmienené zavedenie bezvízového styku s Gruzínskom a Ukrajinou.