Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štáty zasiahnuté epidémiou eboly vyzvali na pomoc za 8 miliárd USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tri západoafrické krajiny, ktorých ekonomiky zdevastovala epidémia eboly, vyzvali vo Washingtone na "Marshallov plán" na zotavenie miestnych ekonomík v celkovej hodnote 8 miliárd USD.

Washington 18. apríla (TASR) - Tri západoafrické krajiny, ktorých ekonomiky zdevastovala epidémia eboly, vyzvali vo Washingtone na "Marshallov plán" na zotavenie miestnych ekonomík v celkovej hodnote 8 miliárd USD (7,40 miliardy eur). Informovali o tom agentúra Reuters a AFP.

Predstavitelia Guiney, Libérie a Sierry Leone na zasadnutí Svetovej banky v piatok (17.4.) uviedli, že do dvoch rokov by z uvedenej sumy v rámci tohto plánu, potrebovali približne polovicu. Projekt označili po vzore amerického plánu na obnovu 2. svetovou vojnou zničenej ekonomiky Európy.

Podľa prezidentky Libérie Ellen Johnsonovej Sirleafovej ide síce o vysokú sumu, avšak tá je nevyhnutná na vybudovanie kvalitného zdravotníckeho systému, ktorý zabráni opakovaniu epidémie, ako aj na ozdravenie ekonomík a zabezpečenie udržateľného rastu.

Svetová banka odhaduje, že tento rok dosiahnu ekonomické škody v uvedených krajinách okolo 2,2 miliardy USD. Ešte pred tromi mesiacmi počítala so stratami na úrovni okolo 1,6 miliardy USD. Dôvodom zhoršenia prognózy je prepad cien komodít a problémy ťažobného priemyslu v Sierre Leone.

Na odštartovanie zotavenia západoafrických ekonomík prisľúbila Svetová banka v piatok spolu s ďalšími zahraničnými donormi pomoc vo výške 1,06 miliardy USD. Časť týchto peňazí by mali krajiny získať z financií prisľúbených na boj s ebolou ešte v minulom roku, z ktorých sa však všetky nepodarilo vyčerpať.

(1 EUR = 1,0814 USD)