Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Stav Cháveza sa po operácii rakoviny mierne zlepšil

Hugo Chávez Foto: TASR

Komplikácie po poslednom zákroku a Chávezovo nezvyčajné mlčanie vyvolali pochybnosti, či bude schopný vrátiť sa do Venezuely na svoju inauguráciu, ktorá je naplánovaná na 10. januára.

Caracas 25. decembra (TASR) - Zdravotný stav venezuelského prezidenta Huga Cháveza sa "mierne zlepšil" po operácii rakoviny na Kube, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na venezuelské ministerstvo pre informácie.

"Pacient preukázal mierne zlepšenie ohľadne jeho stavu," povedal minister Ernesto Villegas v strohom vyhlásení pre miestnu televíziu. Ako dodal, Chávez je v neustálom kontakte so svojou rodinou.

Chávez sa operácii na Kube podrobil 11. decembra, zhruba dva mesiace po víťazstve v prezidentských voľbách. Išlo o jeho štvrtú onkologickú operáciu od júna 2011. Rakovina sa u neho opäť objavila napriek predchádzajúcim operáciám, chemoterapii i rádioterapii.

Komplikácie po poslednom zákroku a Chávezovo nezvyčajné mlčanie vyvolali pochybnosti, či bude schopný vrátiť sa do Venezuely na svoju inauguráciu, ktorá je naplánovaná na 10. januára. Podľa venezuelskej vlády sa po jeho poslednej operácii objavili komplikácie ako neočakávané krvácanie a infekcia pľúc. O jeho aktuálnom zdravotnom stave však vláda v Caracase zverejňuje len málo podrobností, píše Reuters.

Chávezova prípadná smrť či rezignácia zo zdravotných dôvodov prinesie zvrat v politike Venezuely.