Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Stav oddelených siamských dvojčiat v Bangladéši je stabilný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maďarská charitatívna organizácia Nadácia akcie pre bezbranných ľudí (ADPF) pre MTI uviedla, že zákroky uskutočnil tím maďarských lekárov, ktorý sa opäť vrátil do Bangladéša.

Budapešť/Dháka 4. decembra (TASR) - Jedno zo siamských dvojčiat z Bangladéša, ktoré začiatkom augusta v Dháke úspešne oddelil tím maďarských lekárov, absolvovalo operáciu, pri ktorej dieťaťu nahradili vrchnú časť lebky. Menej náročnému zákroku sa podrobilo aj druhé z dvojčiat, informovala v stredu agentúra MTI, podľa ktorej stav oboch detí je stabilizovaný.

Maďarská charitatívna organizácia Nadácia akcie pre bezbranných ľudí (ADPF) pre MTI uviedla, že zákroky uskutočnil tím maďarských lekárov, ktorý sa opäť vrátil do Bangladéša.

Ďalšie zákroky sa podľa nadácie uskutočnia v prvom štvrťroku budúceho roka.

Dievčatko menom Rukia sa v utorok a v stredu podrobilo rekonštrukčnému zákroku, v rámci ktorého mu nahradili chýbajúcu časť lebky. Išlo o kritickú operáciu, pretože 33 dní po rozdelení malo dieťa krvácanie do mozgu. Okrem toho Rukiin organizmus bojoval aj s nákazou špeciálneho vírusu. Podľa lekárov ešte stále nie je možné zodpovedne predpovedať vývoj jej zotavovania.

Druhé z dvojčiat - Rabia - absolvovalo prípravné zákroky na podporu plánovanej budúcoročnej rekonštrukčnej operácie lebky.

Trojročné dievčatá Rabia a Rukia podstúpili vo vojenskej nemocnici v bangladéšskom hlavnom meste Dháka 1. a 2. augusta 33-hodinovú operáciu na oddelenie lebiek a mozgov, na ktorej spolupracoval 35-členný tím maďarských chirurgov.

Stav Rabie, ktorá sa prebrala zo spánku skôr, sa postupne zlepšoval. Rukiu však museli dlhšie udržiavať v umelom spánku. Hlavný koordinátor série operačných zákrokov Gergely Pataki po oddelení dvojičiek v auguste povedal, že ich ešte čaká desiatka menších operácií.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)