Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na stavbe jadrového úložiska vo Francúzsku zahynul človek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Záchranné zložky sa pokúšajú dostať k osobe uväznenej v podzemí, ktorá pri tejto udalosti utrpela zranenia.

Štrasburg 26. januára (TASR) - Jeden človek zahynul a ďalší zostal uväznený v 500-metrovej hĺbke pri výstavbe podzemného úložiska jadrového odpadu v obci Bure na severovýchode Francúzska, kde sa čiastočne zrútila stavebná konštrukcia. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa dnešné vyhlásenie miestneho hasičského zboru.

Záchranné zložky sa pokúšajú dostať k osobe uväznenej v podzemí, ktorá pri tejto udalosti utrpela zranenia. Francúzska agentúra pre jadrový odpad Andra, ktorá realizuje v Bure projekt úložiska s názvom Cigéo, zatiaľ podľa Reuters neposkytla žiadne vyjadrenie.

Po dobudovaní má zariadenie Cigéo (skratka názvu Priemyselné centrum geologického uskladnenia) v uvedenej obci slúžiť na uloženie vysoko rádioaktívneho odpadu z francúzskych jadrových zariadení. Predpokladá sa, že odpad sa bude nachádzať v podzemí tisíce rokov.

Konečné rozhodnutie o tejto investícii vo výške 25 miliárd eur by francúzska vláda nemala prijať skôr ako v roku 2020, Andra však už v predstihu vyhĺbila šachty, aby preverila vlastnosti pôdy a technológií.