Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stavba oplotenia proti migrantom stála Slovinsko takmer 2 milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes slovinský minister hospodárstva Zdravko Počivalek, informovala agentúra STA.

Maribor 18. decembra (TASR) - Slovinsko postavilo na hranici s Chorvátskom ostnatý plot dlhý 136,5 kilometra a náklady na jeho výstavbu presiahli 1,9 milióna eur. Oznámil to dnes slovinský minister hospodárstva Zdravko Počivalek, informovala agentúra STA.

Plot samotný stál 13,9 eura za meter a ostnatý drôt 10,8 eura za meter, dodal. Na výstavbe celého plota, ktorú zavŕšili v stredu, sa podieľalo 21 dodávateľov a ostnatý drôt dodalo päť firiem, spresnil minister.

"Plot sme postavili najšetrnejším spôsobom, ako to len bolo možné," povedal Počivalek s tým, že všetky práce boli vykonané v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Minister podľa STA odmietol poskytnúť podrobnosti o ďalšej výstavbe oplotenia s tým, že ide o dôverné informácie.

Odstránenie ostnatého oplotenia požaduje od Slovinska najmä Chorvátsko. Záhreb v dôsledku sporného opatrenia zaslal Ľubľane dnes už šiestu diplomatickú nótu za uplynulých päť týždňov. V rámci argumentácie uvádza, že časť oplotenia prechádza cez chorvátske územie.