Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej EÚ sa v októbri zrýchlila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní vzrástol v októbri 2021 výkon stavebníctva v eurozóne o 4,4 % a v EÚ o 4,2 %. To bolo jeho najväčšie zvýšenie od mája.

Luxemburg 17. decembra (TASR) - Rast stavebnej produkcie v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v októbri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za päť mesiacov. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v októbri 2021 v porovnaní so septembrom zvýšila o 1,6 % v eurozóne a o 1,4 % v EÚ.

To bolo väčšie tempo ako v septembri, keď produkcia v stavebníctve stúpla o 1 % v eurozóne a o 1,1 % v EÚ.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za október, najstrmší medzimesačný rast produkcie v stavebníctve zaznamenali Francúzsko (4,9 %), Poľsko (2,6 %) a Nemecko (1,2 %). Najstrmší pokles evidovali v Slovinsku (-9,2 %), Rakúsku (-1,4 %) a Portugalsku (-1,2 %).

V medziročnom porovnaní stúpla v októbri produkcia v stavebníctve najviac v Maďarsku (14,5 %), Fínsku (7,4 %) a Francúzsku (6,6 %). Naopak, najväčší pokles nahlásili Rumunsko (-15,7 %), Slovinsko (-10,7 %) a Španielsko (-1,9 %).

Na Slovensku stavebná produkcia v októbri v medzimesačnom porovnaní stagnovala a medziročne vzrástla o 3,1 %.