Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macedónsko otvorilo hranicu pre časť migrantov uviaznutých v Grécku

Chlapec drží transparent s nápisom Otvorte hranice v blízkosti hraničného plota v Idomeni počas pokojného protestu migrantov a utečencov za opätovné otvorenie grécko-macedónskej hranice Foto: TASR/AP

Macedónsko fakticky uzavrelo hranicu pre všetkých migrantov vo štvrtok večer, čo rozhnevalo Grécko, v ktorom uviazli tisíce ľudí.

Idomeni 27. februára (TASR) - Macedónsko dnes znova otvorilo svoju hranicu s Gréckom pre časť irackých a sýrskych migrantov. Pre agentúru AP to potvrdil pracovník OSN v macedónskom pohraničnom meste Gevgelija. Podľa gréckej polície Macedónsko dnes vpustí 300 migrantov, macedónske úrady uviedli, že ich počet môže dosiahnuť 350.

Podobný počet migrantov, ktorí vstúpili do Macedónska skôr v priebehu týždňa, dnes nastúpil v Gevgeliji na vlak smerujúci k hranici so Srbskom.

Macedónsko fakticky uzavrelo hranicu pre všetkých migrantov vo štvrtok večer, čo rozhnevalo Grécko, v ktorom uviazli tisíce ľudí. Macedónski predstavitelia opakovane zdôrazňujú, že spomaľujú alebo zastavujú prúdenie migrantov len v reakcii na podobné opatrenia v krajinách ležiacich ďalej na tzv. balkánskej trase migrantov.

Niekoľko hodín predtým dve skupiny celkovo okolo 450 migrantov pokojne protestovali na gréckej strane hranice a žiadali, aby im umožnili cestovať do Macedónska a ďalej do Európy.

V stanovom tábore na gréckej strane hranice sa pred jej otvorením pre obmedzený počet ľudí zhromaždilo podľa gréckej polície už približne 6000 migrantov. Ďalších 500 ich čakalo na čerpacej stanici vzdialenej 17 kilometrov.

Grécky minister obrany Panos Kammenos vyhlásil, že vo štvrtok sa nachádzalo na území Grécka celkovo asi 20.000 migrantov. Ich počet sa podľa gréckych médií medzičasom zvýšil na 25.000, napísala dnes agentúra DPA.

V Aténach medzitým asi 300 protestujúcich pochodovalo k veľvyslanectvu Rakúska s požiadavkou na ukončenie obmedzovania vstupu utečencov. Rakúsko zaviedlo opatrenia na spomalenie prílevu utečencov cez balkánske krajiny, čo narušilo jeho vzťahy s Gréckom.

Sťaženú situáciu s migrantmi by mali dočasne riešiť aj trajekty

V Grécku sú po zavedení kvót pre migrantov viacerými štátmi západného Balkánu a Rakúskom postavení pred novú situáciu. Počet migrantov sa tam neustále zvyšuje a treba pre nich hľadať útočiská. Navyše pribúda pokusov o hľadanie nových trás smerom na sever, ale aj ponúk rôznych kriminálnych skupín špecializujúcich sa na prevádzačstvo. Množia sa aj násilné konflikty v pohraničí, ako tomu bolo napríklad na grécko-macedónskej štátnej hranici v priebehu noci zo štvrtka na piatok.

Grécke ministerstvo financií apelovalo v piatok večer na verejnosť, aby poskytla predovšetkým obuv, sušené mlieko, plienky, predmety na holenie, poháre z umelej hmoty, minerálnu vodu, zubnú pastu, ale aj trvanlivé potraviny, to všetko je nevyhnutne potrebné pre ľudí v núdzi, píše tlačová agentúra DPA.

Ani prekérna situácia v Grécku nemení nič na pretrvávajúcom príleve nových migrantov z Turecka.

Grécke úrady sa pokúšajú o urýchlenú výstavbu záchytných táborov, avšak registrovaných migrantov chcú predbežne umiestňovať aj na troch trajektoch kotviacich v prístavoch ostrovov Lesbos, Chios a Samos. Týmto spôsobom by sa mal jednak spomaliť prílev utečencov na pevninskú časť krajiny, jednak sčasti odľahčiť ostrovy v Egejskom mori.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP