Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Steinmeier a Lavrov sa stretnú vo štvrtok vo Volgograde

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

V spoločnosti ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova sa hosť z Berlína pokloní pamiatke padlých sovietskych a nemeckých vojakov.

Volgograd/Berlín 6. mája (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa vo štvrtok zúčastní vo Volgograde, niekdajšom Stalingrade, na spomienkových oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. V spoločnosti ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova sa hosť z Berlína pokloní pamiatke padlých sovietskych a nemeckých vojakov.

Pre šéfov diplomacií oboch krajín, ktorí absolvujú vo Volgograde aj dvojstranné rokovania, to bude prvá bilaterálna schôdzka od novembra 2014, píše tlačová agentúra DPA a pripomína napätie medzi Berlínom a Moskvou, ktoré súvisí s konfliktom na Ukrajine. Práve táto otázka s veľkou pravdepodobnosťou nebude chýbať ani medzi témami rozhovorov počas spoločnej štvrtkovej večere oboch ministrov.

Bitka o Stalingrad patrila ku kľúčovým a súčasne najťažším bojom druhej svetovej vojny. Padlo tu viac ako 700.000 vojakov, boje sa vo februári 1943 skončili kapituláciou nemeckých ozbrojených síl.

Ako informoval nemecký rezort zahraničných vecí, Steinmeierova návšteva vo Volgograde je súčasťou účasti na spomienkových akciách pri príležitosti konca druhej svetovej vojny spred 70 rokov "v znamení spoločného spomínania, zmierenia a porozumenia".

V piatok si okrúhle výročie pripomenie aj Spolkový snem (Bundestag) v Berlíne a v nedeľu sa spolková kancelárka Angela Merkelová v spoločnosti ruského prezidenta Vladimira Putina pokloní pamiatke padlých pri Hrobe neznámeho vojaka v Moskve, ku ktorému štátnici položia vence.