Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Steinmeier apeloval na Irán a Saudskú Arábiu a ich zodpovednosť

Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Steinmeier vyzval obe krajiny k naplneniu ich kľúčovej úlohy v rokovaniach a upozornil, že silné národy nesú aj zodpovednosť za susedstvo.

Teherán 2. februára (TASR) - Na konštruktívny postoj v otázke konfliktu v Sýrii vyzval dnes v Teheráne Irán i Saudskú Arábiu - ďalšiu krajinu, ktorú navštívi už v stredu, nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Podľa jeho slov by značné napätie medzi dvoma najdôležitejšími regionálnymi mocnosťami nemalo viesť k ohrozeniu mierového procesu. "Ak sa ten dostane mimo kontroly, môže sa veľmi rýchlo zničiť všetko, čo sme s ohľadom na možné riešenie v Sýrii dosiahli v ostatných týždňoch a uplynulých mesiacoch," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA šéf nemeckej diplomacie.

Steinmeier, ktorý pricestoval do iránskej metropoly dnes večer, sa najskôr stretol s tamojším rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom.

Podľa slov iránskeho hostiteľa je Teherán zainteresovaný na riešení diplomatickej krízy s Rijádom, čo však neplatí o saudskoarabskej strane, ktorá údajne preferuje eskaláciu krízy. To nie je dobré ani pre región, ani pre saudskú vládu, vyhlásil Zaríf na spoločnej tlačovej konferencii so Steinmeierom. Zároveň ubezpečil, že kríza v iránsko-saudskoarabských vzťahoch neovplyvní negatívne iránsko-nemeckú spoluprácu v záujme ukončenia krízy v Sýrii.

Steinmeier vyzval obe krajiny k naplneniu ich kľúčovej úlohy v rokovaniach a upozornil, že silné národy nesú aj zodpovednosť za susedstvo.

Stredajší program začne pre hosťa z Berlína prijatím u iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, na ktorom by sa mohlo hovoriť aj o jeho prípadných ďalších cestách do Európy vrátane návštevy spolkovej republiky.

Následne sa nemecký minister zahraničných vecí presunie letecky do Saudskej Arábie, kde ho čaká účasť na otvorení kultúrneho festivalu a rokovania s tamojším rezortným partnerom Ádilom Džubajrom.