Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Steinmeier by mal na schôdzke s Nahajánom odsúdiť vojnu v Jemene

Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jemen, jedna z najchudobnejších krajín arabského sveta, trpí ničivým konfliktom od roku 2014.

Berlín 11. júna (TASR) - Strana Zelených vyzvala spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera pred utorňajšou návštevou korunného princa Spojených arabských emirátov (SAE) šejka Muhammada ibn Zajda Nahajána v Nemecku, aby vyjadril jasné stanovisko Berlína týkajúce sa vojny v Jemene. Informovala o tom agentúra DPA.

"Prezident Steinmeier by mal nájsť jednoznačné slová a korunnému princovi dať jasne najavo, že Nemecko a Európa očakávajú zásadnú zmenu zahraničnej politiky a okamžité ukončenie vojny v Jemene," uviedla pre DPA podpredsedníčka Spolkového snemu Claudia Rothová.

Skutočnosť, že SAE v Jemene porušujú medzinárodné právo, by podľa nej nemala zostať bez povšimnutia a bez následkov, hoci v súčasnosti stojí v centre pozornosti konflikt s Iránom.

Šejk Muhammad ibn Zajd Nahaján patrí k najvplyvnejším a najobávanejším politikom regiónu Blízkeho východu, povedala Rothová. "Ako zastupujúci najvyšší veliteľ ozbrojených síl má prístup k obrovským finančným a vojenským kapacitám, ktoré bezohľadne využíva na podporu autokratických panovníkov nerešpektujúcich ľudské práva v krajinách, akými sú Egypt, Líbya či Sudán," vyhlásila.

SAE sú podľa jej slov hnacou silou vojny v Jemene a "korunný princ je spoluzodpovedný za momentálne najväčšiu humanitárnu katastrofu na tejto planéte".

Jemen, jedna z najchudobnejších krajín arabského sveta, trpí ničivým konfliktom od roku 2014. Bojujú v ňom proti sebe vládne sily šiitskí a povstalci - húsíovia. Vládnym silám pomáha na ropu bohatá Saudská Arábia aj SAE a povstalcov podporuje Irán.

Korunného princa po utorňajšom stretnutí s prezidentom privíta v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová.