Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Jadrové rozhovory s Iránom sa môžu podľa Nemecka skončiť neúspechom

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, archívne foto Foto: TASR/AP

"Dnes večer prídu nové návrhy, nové odporúčania," uviedol nemecký minister zahraničných vecí na margo rokovaní, ktoré sa uskutočnia vo Švajčiarsku.

Lausanne 1. apríla (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes uviedol, že pokračujúce rokovania Iránu a šiestich svetových mocností o jadrovom programe Teheránu sa môžu skončiť neúspechom, ale akiste sa objavia nové návrhy a odporúčania, o ktorých sa bude diskutovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnes večer prídu nové návrhy, nové odporúčania. Neviem predpovedať, či budú stačiť na to, aby došlo k uzavretiu dohody," povedal Steinmeier novinárom vo švajčiarskom meste Lausanne, kde sa jadrové rozhovory konajú.

"Prirodzene," odpovedal šéf nemeckej diplomacie na otázku, či by sa rokovania mohli skončiť neúspechom. Dodal, že strávi noc v Lausanne a rozhodne sa, či zostane aj vo štvrtok. Podľa Steinmeiera je teraz rad na Iráne, aby prišiel s novými návrhmi, pretože svetové mocnosti ich už predložili viacero.

Do Lausanne sa dnes večer vrátil Steinmeierov francúzsky rezortný partner Laurent Fabius, uviedla agentúra Reuters. Do rána zostane vo Šavjčiarsku aj šéf americkej diplomacie John Kerry.

Podľa iránskeho ministra zahraničných vecí Džaváda Zarífa majú jadrové rokovania nádej na úspech, ak v sebe svetové mocnosti nájdu politickú vôľu vyriešiť viac ako desaťročie trvajúce spory okolo iránskeho jadrového programu.

"Pokrok a úspech rozhovorov závisí od politickej vôle druhej strany... a to je otázka, s ktorou mala vždy problém," uviedol Zaríf.

Vyjednávači svetových veľmocí sa na rokovaniach s Iránom snažia dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom o ukončení 12 rokov trvajúcej patovej situácie. Za konečný termín na podpísanie dlhodobej zmluvy si zúčastnené strany stanovili 30. jún tohto roka.

Táto podrobnejšia zmluva by mohla viesť k normalizácii vzťahov medzi USA a Iránom, ktoré stoja v rozličných konfliktoch na Blízkom východe na protichodných stranách.

Rokovania v Lausanne predĺžili o ďalší deň, pretože dohodu sa nepodarilo dosiahnuť do 31. marca, ako bolo pôvodne stanovené.