Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Steinmeier je určite proti rokovaniam s funkcionármi hnutia PEGIDA

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier 11. júla 2014 v Berlíne. Foto: FOTO TASR/AP

Neodmietame rozhovory s tými, ku ktorým sa pristupuje nespravodlivo alebo ktorí majú takýto pocit, zdôraznil minister zahraničných vecí na regionálnej konferencii sociálnych demokratov v Saarbrückene.

Saarbrücken/Drážďany 26. januára (TASR) - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa vyslovil proti rokovaniam z funkcionármi hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA).

Neodmietame rozhovory s tými, ku ktorým sa pristupuje nespravodlivo alebo ktorí majú takýto pocit, zdôraznil minister zahraničných vecí na regionálnej konferencii sociálnych demokratov v sárskom Saarbrückene.

"Nemám a nebudem mať však porozumenie pre to, aby sme zasadli za rokovací stôl s funkcionármi PEGIDA," cituje Steinmeiera tlačová agentúra DPA.

Za nemiestne označil šéf nemeckej diplomacie, ak by sa každá hlúposť, každý rasistický výpad a všetko, úplne všetko dalo zdôvodniť fasádou zhrnutou slovami: Nikto nám nenačúva. "Takto to nejde," podčiarkol Steinmeier za veľkého aplauzu asi 500 účastníkov spomínanej konferencie.

Saský krajinský minister vnútra Markus Ulbig vyjadril dnes pripravenosť na rozhovor s dvoma predstaviteľmi hnutia PEGIDA, vrátane jednej z jeho tvárí Kathrin Oertelovej. "Dialóg môže začať na ulici, nemožno ho tam však viesť ako zrozumiteľnú výmenu názorov a argumentov," konštatoval politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý podporil aj rôzne ponuky na dialóg zo strany mesta Drážďany a krajinskej saskej vlády. Cieľom je nadviazať dialóg s občanmi napriek jestvujúcim odlišným názorom, vyplynulo z Ulbigových slov, ktoré znamenali prielom v doterajších postojoch politikov odmietajúcich dialóg so spomínaným hnutím.

Tisícky ľudí sa dnes zúčastnili v Drážďanoch na koncerte za otvorenosť a pestrosť spoločnosti a proti xenofóbii pod mottom "Otvorené a pestré - Drážďany pre všetkých". Cieľom akcie bolo prezentovať iný obraz krajiny, iný obraz mesta ako ten známy z masových podujatí hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA).

"Chceme ukázať, že Drážďany sú otvorené svetu, tolerantné a pestré a usilovali sme sa, aby bolo teplo, predovšetkým pri srdci," vyhlásil pri tejto príležitosti jeden z organizátorov koncertu Gerhard Ehninger.