Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Steinmeier: Médiá poskytli provokáciám v kampani priveľa priestoru

Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Steinmeier však súčasne vyjadril aj porozumenie pre hnev a nespokojnosť občanov predovšetkým vo východonemeckých spolkových krajinách.

Berlín 27. septembra (TASR) - Nemecké médiá poskytli provokáciám Alternatívy pre Nemecko (AfD) v predvolebnej kampani priveľa priestoru. Pre internetové vydanie periodika Die Zeit to dnes uviedol nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Porušenie tabu by sa nemalo vyplácať, povedal Steinmeier bez toho, aby konkrétne menoval akúkoľvek politickú stranu, a dodal, že ten, koho za každú provokáciu pozvú do talkshow, sa cíti povzbudený k ďalším provokáciám.

Steinmeier však súčasne vyjadril aj porozumenie pre hnev a nespokojnosť občanov predovšetkým vo východonemeckých spolkových krajinách. "Niektorí ľudia majú dojem, že ich časť histórie nikdy nebola rešpektovaná ako rovnoprávna, a v tom sa ani len nemýlia," citovala tlačová agentúra DPA slová nemeckého spolkového prezidenta.

Podľa jeho slov nejde pritom výlučne o zlomy v životopisoch z obdobia rokov 1989-1990, ide aj o chýbajúce ocenenie biografií o 25 rokov neskôr.

Ako je známe, Alternatíva pre Nemecko (AfD) výrazne posilnila práve na východe Nemecka, v Sasku získala v nedeľňajších parlamentných voľbách dokonca najviac hlasov.