Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Steinmeier: Nemecko finančne pomôže pri obnove izraelských sídiel

Izraelský prezident Isaac Herzog (vpravo uprostred) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (v strede vľavo) navštívili v pondelok 27. novembra 2023 kibuc Beeri v južnom Izraeli. Foto: TASR/AP

Medzi zakladateľmi kibucu Beeri v blízkosti Pásma Gazy boli aj nemeckí Židia.

Tel Aviv 27. novembra (TASR) - Nemecko poskytne peniaze na obnovu izraelských sídiel zničených pri útoku Hamasu 7. októbra. Oznámil to v pondelok nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy kibucu Beeri. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Beeri a mnohé ďalšie kibuce si zaslúžia, aby neboli len súčasťou izraelských dejín, ale predovšetkým aj súčasť budúcnosti Izraela," povedal nemecký prezident. Berlín tomuto kibucu poskytne sedem miliónov eur na prestavbu kultúrneho strediska a priestorov na stretnutia starších občanov.

Izraelský prezident Isaac Herzog uviedol, že Izrael má "sen" obnoviť Beeri a jeho okolie. "Vrátime sa. Tieto miesta opätovne vybudujeme. Budú prekvitať," povedal.

Medzi zakladateľmi kibucu Beeri v blízkosti Pásma Gazy boli aj nemeckí Židia. Po útoku 7. októbra bol takmer úplne zničený a zabitých bolo viac než 130 z približne 1300 obyvateľov, ďalších viac než 50 militanti uniesli. Niektorí z nich mali aj nemecké občianstvo.

Pri útoku hnutia Hamas na Izrael v sobotu 7. októbra zomrelo viac než 1200 ľudí a ďalších približne 240 bolo unesených. Izrael reagoval v Pásme Gazy rozsiahlymi leteckými útokmi voči hnutiu Hamas a koncom októbra začal aj pozemnú protiofenzívu.