Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Steinmeier objasňoval Erdoganovi postoje k vojne Izraela s Hamasom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si podávajú ruky počas stretnutia v Berlíne 17. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Postoje tureckého prezidenta vyvolali v Nemecku pochybnosti, či je v súčasnosti rozumné prijímať ho na návšteve.

Berlín 17. novembra (TASR) – Stretnutie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom poznačilo v piatok napätie v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Steinmeier zdôraznil právo Izraela na existenciu, zatiaľ čo Erdogan žiadal ukončenie izraelskej vojenskej operácie. TASR informácie prevzala z agentúr DPA a AFP.

Erdogan je na kontroverznej návšteve Nemecka, pevného podporovateľa Izraela, ktorú skomplikovali jeho obvinenia voči židovskému štátu. Turecký líder opakovane slovne útočil na Izrael a označil ho za "teroristický štát". Hoci odsúdil zavraždenie mnohých stoviek izraelských civilistov pri útoku zo 7. októbra, neskôr nazval Hamas, ktorý za masaker nesie zodpovednosť, ako "oslobodzovaciu organizáciu".

Steinmeier v reakcii na jeho vyjadrenia na piatkovom stretnutí Erdoganovi "dôrazne objasnil" postoj Nemecka v tom, že útok Hamasu na Izrael bol teroristickým útokom a že Hamas je teroristickou organizáciou. "Podčiarkol právo Izraela na existenciu a jeho právo na sebaobranu," uviedol Steinmeierov úrad.

Edrogan podľa svojho úradu povedal, že útoky Izraela na palestínske územia sa musia skončiť, pričom zdôraznil dôležitosť "reakcie z celého sveta proti porušovaniu ľudských práv".

Postoje tureckého prezidenta vyvolali v Nemecku pochybnosti, či je v súčasnosti rozumné prijímať ho na návšteve. Opoziční konzervatívci, no aj koaliční liberáli z FDP vyzvali kancelára Olafa Scholza, aby pozvánku pre Erdogana odvolal.

Erdogan mal neskôr na programe aj večeru so Scholzom.