Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Steinmeier Putinovi: Musíme čosi urobiť s naším rastúcim odcudzením

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, 25. októbra 2017 v Moskve. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident vyzval pri stretnutí s Vladimirom Putinom na zintenzívnenie úsilia o riešenie jestvujúcich konfliktov.

Moskva 25. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin privítal dnes v Moskve najvyššieho nemeckého predstaviteľa, spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Hostiteľ zdôraznil, že ide o prvú návštevu hlavy nemeckého štátu v Moskve po siedmich rokoch a vyjadril nádej, že práve ona prispeje k ďalšiemu rozvoju bilaterálnych vzťahov a upevneniu rusko-nemeckých medzištátnych kontaktov.

Hosť z Berlína vyzval pri stretnutí s Vladimirom Putinom na zintenzívnenie úsilia o riešenie jestvujúcich konfliktov. "Som a zostávam presvedčený, že musíme čosi urobiť proti rastúcemu odcudzeniu našich krajín v ostatných rokoch," cituje Steinmeiera tlačová agentúra DPA s tým, že nemecký prezident ubezpečil o svojom príspevku pre zlepšenie vzťahov s Ruskou federáciou.

Rusko-nemecké vzťahy, ktoré vývoj na Ukrajine v ostatných rokoch výrazne poznačil, ovplyvnili aj charakter Steinmeierovej návštevy. Prezident zvolil iba pracovnú namiesto oficiálnej návštevy a zamieril do ruskej metropoly v súvislosti s vrátením tamojšej Katedrály sv. Petra a Pavla evanjelicko-luteránskej cirkvi v Rusku.

Pri slávnostnom akte sa nemecký prezident poďakoval ruskému za "pekné gesto v roku jubilea reformácie" a vyjadril želanie, aby sa chrám stal miestom stretnutí pravoslávnych a luteránov, ako aj Rusov a Nemcov. Tým sa vytvorí miesto, ktoré jasne znázorní, že odlišnosti nemusia byť v ceste pri hľadaní toho, čo spája, vyplynulo zo Steinmeierových slov.

Spomínaná cirkev mohla objekt vyvlastnený ešte v roku 1938 opäť využívať až po rozpade bývalého ZSSR od roku 1992. Chrám, o ktorého vrátenie sa Steinmeier usiloval ešte ako šéf nemeckej diplomacie, však zostal v štátnom vlastníctve.

Ešte skôr sa nemecký prezident stretol s laureátom Nobelovej ceny za mier, niekdajším prvým mužom bývalého ZSSR Michailom Gorbačovom, ako aj so zástupcami ľudskorpávnej organizácie Memorial. Nemecký spolkový prezident podporil v Moskve aj renomovaného ruského režiséra Kirilla Serebrennikova, ktorý je v súvislosti s ním popieraným podozrením z defraudácie 68 miliónov rubľov v domácom väzení.