Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Steinmeier sa počas návštevy Ukrajiny musel pre poplach ukryť v bunkri

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR

Steinmeier do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom a jeho návšteva má byť prejavom solidarity.

Kyjev 25. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa počas utorkovej návštevy na severe Ukrajiny počas leteckého poplachu musel ukryť v bunkri. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Tagesschau.

Niekoľko hodín po Steinmeierovom príchode na Ukrajinu sa v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny rozozvučal poplach upozorňujúci na hrozbu raketových útokov.

Steinmeier bol v tom čase v meste Korjukivka, asi 200 kilometrov severovýchodne od Kyjeva v Černihivskej oblasti. Prezident i novinári, ktorí ho sprevádzali, sa museli uchýliť do podzemného krytu, píše Tagesschau.

Približne jeden a polhodinový pobyt v bunkri prezidentovi a jeho sprievodu umožnil zažiť, v akých podmienkach ľudia v meste žijú. "Mali sme možnosť hovoriť s 10-15 mužmi a ženami z Korjukivky o posledných ôsmich mesiacoch ruskej útočnej vojny," povedal Steinmeier a dodal, že ruská vojna na Ukrajine spôsobila veľa obetí i škôd.

Korjukivka má pred blížiacou sa zimou problémy so zničenou infraštruktúrou a zásobovaním. Steinmeier má tomuto mestu odovzdať pomoc pre miestnu energetickú infraštruktúru, píše Tagesschau. Starosta mesta Ratan Achmedov návštevu v blízkosti frontovej línie označil za znamenie, že nemecký prezident a Nemci veria v Ukrajincov a stoja pri nich.

Steinmeier do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom a jeho návšteva má byť prejavom solidarity. Ukrajine prisľúbil vojenskú a hospodársku pomoc. Neskôr počas dňa sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.