Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Steinmeier v Kyjeve: Konflikt na Ukrajine nerozpútala EÚ, ale Rusko

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier (vľavo) na tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Foto: TASR/AP

Steinmeier v tejto súvislosti zdôraznil, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie.


Berlín 29. mája (TASR) - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes počas návštevy Kyjeva vyhlásil, že konflikt na východnej Ukrajine nevyprovokovala Európska únia, ale konfrontačná politika zo strany Ruska.

"Nebola to cesta spolupráce medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ktorá viedla k tomuto konfliktu. Bol to konfrontačný kurz, ktorý zvolilo Rusko," vyhlásil na bezpečnostnom fóre v Kyjeve Steinmeier, ktorého citovala agentúra DPA.

Tento smer ruskej politiky sa podľa neho v praxi prejavil protiprávnou anexiou ukrajinského polostrova Krym a tiež pokračujúcimi vojenskými akciami na východe Ukrajiny.

Nemecký minister varoval, že západné sankcie voči Rusku bude možné zrušiť len v prípade, ak budú splnené všetky ustanovenia februárovej minskej dohody o prímerí, ktoré opakovane porušujú obe bojujúce strany.

Steinmeier v tejto súvislosti zdôraznil, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie.

V sobotu šéf nemeckej diplomacie navštívi štvrté najväčšie ukrajinské mesto Dnepropetrovsk.

Rusko oficiálne odmieta akúkoľvek účasť v bojoch na východe Ukrajiny a trvá na tom, že vlaňajšie pripojenie Krymu bolo v súlade s medzinárodným právom.