Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Steinmeier vyjadril vo Vietname obavy z nedodržiavania ľudských práv

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR Martin Baumann

Steinmeier ďalej uviedol, že Nemecko aj Vietnam čelia ako exportné krajiny podobným výzvam. Obidve krajiny majú napríklad podľa neho obavy z problémov Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Hočiminovo Mesto 24. januára (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu na návšteve Vietnamu ocenil nemecko-vietnamskú spoluprácu, no zároveň vyjadril obavy z nedodržiavania ľudských práv v tejto ázijskej krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Steinmeier pri prejave na Vietnamsko-nemeckej univerzite (VGU) v Hočiminovom Meste uviedol, že hoci Nemecko a Vietnam zdieľajú niektoré hodnoty, Berlín znepokojuje situácia v oblasti slobody tlače a slobody prejavu v tejto ázijskej krajine.

Dodal však, že schopnosť rozprávať sa o týchto záležitostiach so vzájomným rešpektom ukazuje, aké silné je partnerstvo Nemecka a Vietnamu.

Steinmeier ďalej uviedol, že Nemecko aj Vietnam čelia ako exportné krajiny podobným výzvam. Obidve krajiny majú napríklad podľa neho obavy z problémov Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

"Pre nás Nemcov je Vietnam akousi kotvou v danom regióne a máme veľký záujem o úzku spoluprácu... Vietnam a Nemecko, ktoré tak veľmi profitujú z otvoreného systému svetového obchodu, by urobili dobre, keby urýchlili reformu WTO a podporovali vytváranie sietí, obchod a spoluprácu po celom svete," uviedol Steinmeier, ktorý ďalej plánuje navštíviť susedné Thajsko.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú vietnamskú komunistickú vládu z porušovania základných ľudských práv. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) túto krajinu zaradila na 178. zo 180. miest z hľadiska dodržiavania slobody tlače.