Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Steinmeier vyzval na zmierňovanie napätia vo vzťahoch s Ruskom

Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej diplomacie potvrdil aj svoju iniciatívu za vytvorenie nového systému kontroly zbrojenia v Európe.

Berlín 29. augusta (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier apeloval dnes na politiku zmierňovania napätia voči Rusku. Aj keď sa vzťahy s ním výrazne skomplikovali, Rusko "nezmizne" len preto, že si to niekto želá, povedal na konferencii veľvyslancov v Berlíne.

Steinmeier vo vystúpení podľa agentúry DPA zdôraznil, že v týchto vzťahoch je potrebné prejsť "od fázy konfrontácie a rastúceho napätia znova k porozumeniu spoločnej bezpečnosti".

Šéf nemeckej diplomacie potvrdil aj svoju iniciatívu za vytvorenie nového systému kontroly zbrojenia v Európe. Predstaviť ju chce oficiálne vo štvrtok na stretnutí ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Postupime.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault takúto iniciatívu privítal. Vo svojom vystúpení sa však vyslovil najmä za súdržnosť Európskej únie vo svetle plánovaného vystúpenia Británie. "Brexitom sa zvýši viditeľnosť, skutočnosť, potreba Európy," vyhlásil.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski privítal umiestnenie jednotiek NATO vo východnej Európe na odstrašenie Ruska. Podľa jeho slov to ukazuje, že NATO nie je len "alianciou do pekného počasia".

Steinmeier pozval oboch rezortných kolegov na konferenciu nemeckých veľvyslancov pri príležitosti 25. výročia vzniku tzv. Weimarského trojuholníka - fóra pre dialóg medzi Nemeckom, Francúzskom a Poľskom.