Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký spolkový prezident zdôraznil význam silnej polície

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na margo nedávnych prejavov násilia v meste Chemnitz Steinmeier konštatoval, že fungujúca polícia a bezpečnostné zložky, ako aj nezávislosť justície sú predpokladmi pre fungujúci právny štát.

Berlín 4. septembra (TASR) - Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier sa pri utorkovom stretnutí s predstaviteľmi polície a ďalších bezpečnostných zložiek vyjadril, že predpokladom pre zachovanie právneho štátu je silná polícia.

Na margo nedávnych prejavov násilia zo strany pravicových extrémistov v meste Chemnitz konštatoval, že "fungujúca, dobre vyzbrojená polícia a bezpečnostné zložky, ako aj nezávislosť justície sú hlavnými predpokladmi pre fungujúci právny štát".

Schôdzka hlavy štátu, na ktorej sa zúčastnili šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch, predseda policajných odborov Oliver Malchow, sasko-anhaltský krajinský minister vnútra Holger Stahlknecht a viacerí experti bola naplánovaná dlhší čas. Jej význam sa však ešte zvýšil po nedávnych udalostiach v spolkovej krajine Sasko.

Predmetom rozhovorov boli vnútorná bezpečnosť v spolkovej republike, vývoj štatistiky v oblasti kriminality a jej vplyvy na pocit bezpečnosti občanov, ako aj efektívnosť policajných aktivít na spolkovej i krajinskej úrovni.