Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poplach v lietadle Air France: Na palube ohlásili chemickú zbraň

Foto: TASR/AP

Volajúci tvrdil, že sa bližšie nešpecifikované zariadenia nachádzajú na palube štyroch lietadiel, konkrétne však podľa ABC News zmienil len hrozbu voči stroju Air France.


New York 25. mája (TASR) - Americké stíhačky F-15 eskortovali dnes lietadlo spoločnosti Air France na newyorské Medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho. Operácia bola reakciou na anonymnú hrozbu, podľa ktorej sa na jeho palube mala nachádzať chemická zbraň, uviedla agentúra Reuters.

Lietadlo Airbus A-330, ktoré letelo z Paríža, za asistencie stíhačiek bezpečne pristálo v New Yorku. Tam ho odstavili v zabezpečenej zóne letiska, kde ho podrobili dôkladnej prehliadke.

Podľa agentúry AP prehliadka ešte nebola ukončená, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa na palube stroja nachádzala chemická zbraň alebo nejaká iná hrozba.

Anonymný telefonát týkajúci sa letu číslo 22 prijala dnes ráno polícia štátu Maryland. Podľa zainteresovaných predstaviteľov hrozba nebola považovaná za vierohodnú.

Preventívne však k airbusu vzlietli stíhačky, ktoré však leteli v takej vzdialenosti, že ich cestujúci ani posádka francúzskeho lietadla nevideli. Vo výške troch kilometrov sa od klesajúceho airbusu vzdialili, aby nedošlo ku kolízií s inými komerčnými lietadlami.

Stíhačky typu F-15 boli vyslané po tom, ako sa americké úrady pokúsili kontaktovať spoločnosť Air France. Neuspeli, pretože vo Francúzsku bol dnes štátny sviatok, uviedla spoločnosť ABC News.

Muž, ktorý zavolal na políciu v Marylande sa nepredstavil a jeho číslo sa nepodarilo zistiť. Volajúci tvrdil, že sa bližšie nešpecifikované zariadenia nachádzajú na palube štyroch lietadiel, konkrétne však podľa ABC News zmienil len hrozbu voči stroju Air France.

Na objasnení prípadu spolupracujú Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) a americký Federálny vyšetrovací úrady (FBI).