Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stíhaný bývalý prezident Salvádoru zomrel vo veku 56 rokov

Na snímke bývalý salvádorský prezident Francisco Flores. Foto: TASR/AP

Francisco Flores trpel v posledných rokoch trombózou a v októbri 2014, ako aj v decembri 2015 ho museli hospitalizovať pre vnútorné krvácanie.

San Salvador 31. januára (TASR) - Bývalý salvádorský prezident Francisco Flores, ktorý bol v domácom väzení pre obvinenia zo sprenevery a nezákonného obohatenia, zomrel v sobotu vo veku 56 rokov na následky krvácania do mozgu. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na oznámenie, ktoré zverejnila na sieti Twitter politická strana exprezidenta - Národná republikánska aliancia (ARENA).

Pravicový politik Flores bol prezidentom Salvádoru v rokoch 1999-2004. Počas pôsobenia vo funkcii údajne pripravil štát o vyše 15 miliónov dolárov, ktoré Salvádorčanom daroval Taiwan ako pomoc obetiam zemetrasení z roku 2001. Podľa vyjadrenia súdu z tejto sumy získala 10 miliónov dolárov strana, ktorá vyniesla Floresa k moci, zatiaľ čo zvyšok skončil v jeho rukách.

Flores trpel v posledných rokoch trombózou a v októbri 2014, ako aj v decembri 2015 ho museli hospitalizovať pre vnútorné krvácanie. Po najnovšej operácii upadol do kómy a podľa vyjadrení lekárov mal iba minimálnu šancu na prežitie.