Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Stodvaročný Filipínec získal po rokoch čakania americké občianstvo

Joaquin Arciago Guzman Foto: TASR/AP Photo

Počas sľubu musel Filipínec Guzman vstať z invalidného vozíka.

Los Angeles 28. júna (TASR) - Stodvaročný Filipínec po rokoch čakania slávnostne získal americké občianstvo, oznámila dnes agentúra AP.

Joaquin Arciago Guzman získal vytúžený status občana USA po zložení predpísaného sľubu vernosti na stredajšej slávnosti v kongresovom centre v Los Angeles. Celkovo na nej zložilo prísahu asi 7300 nových občanov.

Počas sľubu musel Guzman vstať z invalidného vozíka, pri čom mu asistovala jeho neter Julie. Podľa jej slov strýko celú ceremóniu veľmi prežíval, hoci pre ťažkosti so sluchom toho zrejme veľa nepočul.

Guzman sa tak pripojil k 27 ľuďom starším než 100 rokov, ktorí získali americké občianstvo za posledné polstoročie. Vôbec najstarším bol v roku 1997 Manik Bokchalian, 177-ročný.

Podľa novín Los Angeles Daily News Guzman po prvý raz prišiel do Spojených štátov ako 18-ročný mladík v roku 1928. Viac ako desať rokov pracoval na šalátovej farme v kalifornskom údolí Salinas. V USA sa aj s rodinou natrvalo usadil v roku 1984. Členovia jeho rodiny získali občianstvo už dávno, Guzman však z neznámych príčin dlho váhal s podaním žiadosti.