Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko je napriek svojej kríze stabilným členom NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívne foto Foto: TASR

Uviedol to dnes generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Bukurešť 2. júla (TASR) - Grécko napriek svojej dlhovej kríze zostáva stabilným členom Severoatlantickej aliancie a bude pokračovať v plnení si svojich záväzkov v rámci NATO. Uviedol to dnes generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

"Grécko je silným a oddaným spojencom v našej aliancii. Som si istý, že sa táto situácia nezmení. Gréci niekoľkokrát podčiarkli, že zostanú pri svojich záväzkoch v NATO," povedal Stoltenberg počas návštevy Rumunska.

Nedeľňajšie grécke referendum sa považuje za rozhodujúce pre ďalší osud krajiny a jej zotrvanie v eurozóne. Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval občanov, aby odmietli program úsporných opatrení, ktorým medzinárodní veritelia podmieňujú pokračovanie záchranného finančného balíka.

Väčšina Grékov podľa v stredu publikovaného prieskumu verejnej mienky návrh odmietne. Súčasne z neho však vyplýva, tábor stúpencov záchranného plánu a zotrvania v eurozóne začal pomer síl vyrovnávať. Hlasovať za "nie" chce podľa prieskumu ProRata 46 percent opýtaných, zatiaľ čo za možnosť "áno" 37 percent.