Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg hovoril s Osmaniovou o deeskalácii napätia v Kosove

Na archívnej snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Stoltenberg v tejto súvislosti privítal ďalšie kolo dialógu medzi Belehradom a Prištinou.

Brusel 7. septembra (TASR) — Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie prijal prezidentku Kosova Vjosu Osmaniovú. Diskutovali o nedávnej eskalácii napätia na severe Kosova a dôležitosti mierovej misie NATO v Kosove (KFOR) v rámci mandátu určenom OSN, informuje spravodajca TASR.

Šéf Aliancie na tlačovej konferencii uviedol, že víta nedávne kroky, ktoré prijala vláda v Prištine na zníženie napätia na severe Kosova, vrátane zníženia počtu príslušníkov špeciálnej polície a plánov na uľahčenie nových komunálnych volieb.

"Je však nevyhnutné vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia. Preto vyzývam všetky strany, aby sa zdržali provokatívnych vyjadrení a konali zdržanlivo a v súlade so svojimi záväzkami," vyhlásil generálny tajomník NATO.

Stoltenberg v tejto súvislosti privítal ďalšie kolo dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň s podporou EÚ. Dialóg je podľa neho "jediný spôsob, ako vyriešiť otvorené otázky a dosiahnuť výsledok, ktorý rešpektuje práva všetkých komunít", čo si vyžaduje trpezlivosť, vytrvalosť a kompromisy.

V máji tohto roku bolo pri nevyprovokovaných útokoch v severnom Kosove zranených 93 vojakov misie KFOR, niektorí z nich vážne, čo Stoltenberg označil za "neprijateľné".

"Očakávame včasné a zmysluplné konzultácie o akýchkoľvek krokoch kosovských bezpečnostných síl alebo kosovskej polície, ktoré by mohli ovplyvniť bezpečnostnú situáciu," povedal Stoltenberg.

Po najnovších nepokojoch nasadilo NATO v Kosove stovky ďalších vojakov zo svojich operačných zálohových síl pre západný Balkán.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)