Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Jadro nových síl veľmi rýchlej reakcie NATO je akcieschopné

Jens Stoltenberg, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes v Berlíne reportérom povedal, že jadro nových aliančných síl veľmi rýchlej reakcie (VJTF) je akcieschopné.

Berlín 14. januára (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes v Berlíne reportérom povedal, že jadro nových aliančných síl veľmi rýchlej reakcie (VJTF) je akcieschopné. Tvoria ho vojaci z Nemecka, Nórska, Holandska a "viacerých ďalších" krajín.

"Dočasné riešenie je na svojom mieste a my sa teraz sústredíme na permanentnejšie sily veľmi rýchlej reakcie," citovala ho tlačová agentúra AP.

Podľa Stoltenberga je priskoro hovoriť o tom, kedy budú pripravené stále sily alebo z akých zdrojov budú čerpať, hoci je jasné, že budú musieť byť financované kombináciou rozpočtu NATO a príspevkov jednotlivých krajín.

Nové sily boli koncipované tak, aby ich bolo možné v krátkom čase vyslať na pomoc ohrozeným členským krajinám. Ich vznik schválili šéfovia štátov a vlád členských krajín NATO na septembrovom summite aliancie vo Walese v obavách z ruských krokov na Ukrajine.