Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg kritizuje kosovský návrh na vytvorenie vlastnej armády

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie zároveň povedal, že ohľadom tejto záležitosti je v úzkom kontakte aj s predstaviteľmi Európskej únie.

Brusel 8. marca (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril dnes obavy v súvislosti s návrhom kosovského prezidenta Hashima Thaciho na pretransformovanie súčasných "bezpečnostných síl" Kosova do podoby armády.

Šéf aliancie v správe pre médiá uviedol, že dnes hovoril s kosovským prezidentom Hashimom Thacim, ako aj s premiérom Isom Mustafom, aby im tlmočil vážne obavy spojencov v NATO ohľadom najnovších návrhov na transformáciu Kosovských bezpečnostných síl (KSF) do podoby regulárnych ozbrojených síl bez toho, aby došlo k potrebným ústavným zmenám.

"Dal som jasne najavo, že takéto jednostranné kroky sú neužitočné, a vyzval som kosovské úrady, aby boli v úzkom kontakte s Belehradom," uviedol Stoltenberg.

NATO v posledných rokoch podporovala vývoj KSF ako profesionálneho a multietnického útvaru bezpečnostných síl.

Štruktúra, mandát a poslanie KSF sú záležitosťou miestnych kosovských orgánov. Ak by sa však mandát KSF mal zmeniť do podoby armádnych síl, NATO bude musieť prehodnotiť mieru svojej angažovanosti v Kosove, najmä pokiaľ ide o budovanie svojich kapacít v tejto oblasti.

Stoltenberg dodal, že ohľadom tejto záležitosti je v úzkom kontakte aj s predstaviteľmi Európskej únie.