Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Koronavírus nesmie viesť k bezpečnostnej hrozbe

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí naďalej skúmať, ako lepšie koordinovať svoju podporu a pomoc členským krajinám.

Brusel 1. apríla (TASR) - Severoatlantická aliancia musí zabezpečiť, aby zdravotná kríza spôsobená chorobou COVID-19 neohrozila bezpečnosť spojencov, pretože ostatné hrozby "nezmizli akoby zázrakom". Uviedol to v stredu v správe pre médiá generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg pripomenul, že štvrtkové rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO sa po prvý raz v 70-ročnej histórii tohto zoskupenia uskutočnia prostredníctvom videokonferencie.

"Musíme sa ubezpečiť, že súčasná zdravotná kríza nespôsobí aj bezpečnostnú krízu," uviedol Stoltenberg, ktorý predstavil program rokovaní diplomatov NATO. Pripomenul, že Aliancia má veľa tém, o ktorých treba diskutovať, napríklad pokračovanie misií v Afganistane a Iraku po sťahovaní amerických jednotiek, boj proti dezinformáciám a medzinárodnému terorizmu, ale prioritou číslo jeden však bude reakcia na pandémiu COVID-19.

Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí naďalej skúmať, ako lepšie koordinovať svoju podporu a pomoc členským krajinám. "Naše vojenské kapacity podporujú civilné úsilie. Pomáhajú pri hraničných kontrolách, pri preprave zdravotníckych prostriedkov, pri dezinfekčných operáciách," opísal situáciu. Spresnil, že spojenci individuálne rozhodujú o prostriedkoch, ktoré potrebujú, a ak treba, požiadajú o pomoc iné krajiny prostredníctvom Koordinačného centra pre reakcie na humanitárne krízy NATO.

Zopakoval, že Turecko v stredu poslalo lekársku pomoc do Talianska a Španielska s vojenským nákladným lietadlom. Na žiadosť Španielska pozitívne odpovedala aj Česká republika. "Aliancia však musí uvažovať o tom, ako efektívnejšie a rýchlejšie využívať svoje schopnosti. Je na každej krajine, aby určila, akú pomoc potrebuje," uviedol Stoltenberg a zdôraznil, že pomáha nielen Čína a Rusko, ktorých pomoc je široko mediálne propagovaná. "Táto kríza je medzinárodná, musíme si všetci navzájom pomáhať," dodal.

Stoltenberg upozornil aj na skutočnosť, že Aliancia pod tlakom zdravotnej krízy preprogramovala niektoré cvičenia alebo zmenila ich veľkosť, ako však dodal, prevádzková schopnosť NATO zostala nedotknutá.

Šéf Aliancie upozornil, že diplomati budú hovoriť aj o tom, že NATO po "ústupe amerických síl" bude musieť prevziať časť aktivít medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu v Iraku a znížiť počet svojich jednotiek v Afganistane na 12.000 osôb. Situácia v Afganistane zostala podľa neho "chúlostivá" aj napriek dohode podpísanej medzi Talibanom a USA.


Spravodajca TASR Jaromír Novak