Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO má teraz v Egejskom mori päť vojnových lodí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Stredobodom operácií lodí je grécky ostrov Lesbos, nachádzajúci sa iba deväť kilometrov od pobrežia Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Brusel 10. marca (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že aliancia má teraz päť vojnových lodí rozmiestnených v Egejskom mori, kde pomáhajú spoločne s Európskou úniou zastaviť pašovanie migrantov do Európy. Stredobodom operácií lodí je grécky ostrov Lesbos, nachádzajúci sa iba deväť kilometrov od pobrežia Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Začali sme sa sústreďovať na oblasť okolo gréckeho ostrova Lesbos," povedal Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli, kde viedol diskusie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o migračnej kríze a ďalších otázkach. "V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa plánujeme premiestniť južnejšie," dodal šéf NATO.

NATO a EÚ sa v nedeľu 6. marca dohodli na zintenzívnení spoločného úsilia pri zastavení pašerákov ľudí. Úlohou NATO je pritom posielať plavidlá do gréckych a tureckých výsostných vôd, ako aj koordinovať monitorovanie a zhromažďovanie spravodajských informácií s pohraničnou agentúrou Európskej únie Frontex.

"V oblasti je teraz päť lodí," povedal Stoltenberg novinárom po rozhovoroch s Junckerom a dodal: "V nasledujúcich dňoch pribudnú ďalšie lode. Na väčšine týchto plavidiel máme aj vrtuľníky, takže zvyšujeme prítomnosť plavidiel NATO s moderným vybavením, s vyspelými technológiami." Pomôžu tak Európskej únii skoncovať s pašovaním ľudí cez Egejské more.