Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO naďalej prehlbuje vzťahy s indopacifickými partnermi

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie v rácmi stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli 5. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Stoltenberg zopakoval svoje stanovisko, že v čoraz nebezpečnejšom a nepredvídateľnejšom svete je bezpečnosť globálna, nie regionálna záležitosť.

Brusel 5. apríla (TASR) — Severoatlantická aliancia chce naďalej prehlbovať vzťahy a spoluprácu so svojimi indopacifickými partnermi Austráliou, Novým Zélandom, Južnou Kóreou a Japonskom. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli s predstaviteľmi spomínaných krajín to v stredu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje spravodajca TASR.

Stoltenberg zopakoval svoje utorňajšie stanovisko, že v čoraz nebezpečnejšom a nepredvídateľnejšom svete je bezpečnosť globálna, nie regionálna záležitosť.

"To, čo sa deje v Európe, je dôležité pre tichomorský región, pre Áziu. A to, čo sa deje v Ázii, je dôležité pre Európu. Vojna na Ukrajine to skutočne dokazuje so všetkými jej globálnymi dôsledkami," konštatoval Stoltenberg.

Podľa neho v situácii, keď sa Čína a Rusko čoraz viac zbližujú, je viac ako jasné, že spojenci z NATO musia držať spolu so svojimi partnermi v tichomorskom regióne a Ázii.

Stoltenberg avizoval, že šéfovia štátov a vlád Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Kórey a Japonska, ktorí sa už vlani zúčastnili na vrcholnej schôdzke NATO v Madride, dostali pozvánku aj na tohoročný júlový summit Aliancie vo Vilniuse.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)