Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: O šéfovi NATO rozhodujú členské krajiny

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Možnou favoritkou na post novej šéfky NATO by mohla byť dánska premiérka Mette Frederiksenová, záujem o túto funkciu prejavil aj britský minister obrany Ben Wallace.

Brusel 15. júna (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že rozhodnutie o jeho možnom nahradení spočíva na členských krajinách Aliancie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Čo sa týka môjho nástupcu, je to záležitosť, o ktorej rozhodne 31 spojencov," povedal na stretnutí ministrov obrany členských krajín v Bruseli.

Členské krajiny zvažujú aj prípadne predĺženie Stoltenbergovho mandátu, ktorý sa končí 30. septembra tohto roka. Viacerí diplomati z členských krajín NATO v stredu uviedli, že ak sa nenájde náhrada, bolo by vítané jeho zotrvanie vo funkcii.

Tento 64-ročný Nór je vo funkcii od októbra 2014 a po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo jeho pôsobenie predĺžené do konca septembra 2023.

Stoltenberg však opakovane uviedol, že nemá v úmysle usilovať sa o zotrvanie vo funkcii. Rozhodnutie je však podľa neho na členských krajinách.

Možnou favoritkou na post novej šéfky NATO by mohla byť dánska premiérka Mette Frederiksenová, záujem o túto funkciu prejavil aj britský minister obrany Ben Wallace. Členské krajiny NATO v tomto smere ešte nedosiahli zhodu.

Fredriksenová by sa v prípade zvolenia stala prvou ženou na čele NATO. Takisto by bola tretia zo škandinávskej krajiny po Stoltenbergovi a Dánovi Andersovi Foghovi Rasmussenovi (2009-2014). Krajiny na východnom krídle Aliancie však žiadajú niekoho zo svojho regiónu s cieľom zdôrazniť rázny postoj voči ruskej agresii.

Na výber generálneho tajomníka NATO neexistuje žiadny oficiálny postup a vždy ide o dohodu členských krajín. Tradične to však býva Európan.