Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Prieťahy v schvaľovaní americkej pomoci stoja životy

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Šéf NATO ocenil, že Spojené štáty Ukrajine doteraz poskytovali rozsiahlu pomoc.

Mníchov 17. februára (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v sobotu republikánov v americkom Kongrese, aby schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vyjadril sa tak na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, píše TASR podľa agentúry DPA.

"Každý ďalší týždeň čakania znamená, že na Ukrajine bude na fronte zabitých viac ľudí," povedal Stoltenberg. "Mojou úlohou síce nie je radiť americkému Kongresu, ako schváliť (príslušnú) legislatívu. Môžem však povedať, že je životne dôležité a nevyhnutné, aby USA rozhodli o (prijatí) balíka pre Ukrajinu," dodal.

Šéf NATO ocenil, že Spojené štáty Ukrajine doteraz poskytovali rozsiahlu pomoc. Zároveň upozornil, že nedávne pozastavenie vojenskej pomoci z ich strany má priamy dosah na front. Stoltenberg sa takto vyjadril v rámci diskusného panelu na mníchovskej konferencii, kde sa rozprával s americkým republikánskym senátorom Petom Rickettsom a estónskou premiérkou Kajou Kallasovou.

Kallasová v súvislosti s pomalým schvaľovaním amerického balíka pomoci Ukrajine varovala, že čas pracuje pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Ricketts zase vyjadril presvedčenie, že republikáni v Snemovni reprezentantov pomoc Ukrajine nakoniec odobria. Naťahovanie tohto procesu však zároveň obhajoval ako súčasť ich snahy prinútiť tak amerického prezidenta Joea Bidena k tvrdšiemu postoju voči ilegálnej migrácii.

Balík v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý okrem pomoci pre Ukrajinu zahŕňa aj podporu pre Izrael a Taiwan, schválil v utorok Senát amerického Kongresu. Pomoc však musí odobriť aj republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov, pričom jej predseda Mike Johnson z Republikánskej strany už avizoval, že balík bude blokovať. Jeho stranícki kolegovia poskytnutie pomoci podmieňujú sprísnením režimu na hraniciach USA s Mexikom.