Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Ruské lode mieriace k Sýrii môžu zvýšiť nálety na Aleppo

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO rovnako oznámil, že NATO, ktoré poskytuje vojenský výcvik pre irackých vojakov v Jordánsku, už v najbližších mesiacoch rozšíri tieto aktivity aj na územie Iraku.

Brusel 25. októbra (TASR) - Dvojdňová konferencia ministrov obrany z krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli má za cieľ spresniť niektoré obranné záväzky z júlového summitu NATO vo Varšave, diskutovať o posilnení stability v južnom susedstve aliancie a posilniť spoluprácu medzi EÚ a NATO. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Jens Stolteberg na úvod tohto podujatia.

Šéf NATO pripomenul, že na zasadnutí ministrov obrany budú spresnené detaily ohľadom štyroch nadnárodných práporov, ktoré budú pod vedením USA, Kanady, Británie a Nemecka od začiatku roka 2017 rozmiestnené v Poľsku a v Pobaltí v snahe posilniť východné krídlo aliancie.

"Ich úloha je odstrašiť. Nespôsobiť konflikt, ale predísť konfliktu," uviedol Stoltenberg s odkazom na súčasné vzťahy aliancie s Ruskom. Dodal, že je to jasný signál, že NATO dokáže v prípade potreby presunúť tisícky vojakov na pomoc svojim spojencom.

Na tlačovej konferencii Stoltenberg varoval, že skupina ruských vojenských lodí, ktorá sa presúva do Stredomoria - zrejme k brehom Sýrie -, by mohla byť použitá na bombardovanie civilistov v severosýrskom meste Aleppo. V tejto súvislosti vyzval Moskvu k zavedeniu trvalého prímeria.

"Táto bojová skupina by mohla byť použitá na zvýšenie kapacity Ruska podieľať sa na operáciách v Sýrii a vykonávať ešte viac leteckých útokov na Aleppo," povedal Stoltenberg s upozornením, že náletmi trpí najmä civilné obyvateľstvo v Aleppe.

Podľa jeho slov začalo NATO vykonávať dozorné lety za pomoci prieskumných lietadiel AWACS, pohybujúcich sa v tureckom alebo medzinárodnom vzdušnom priestore, v prospech medzinárodnej koalície bojujúcej proti skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku.

"Prvý aliančný let AWACS na podporu koalície proti IS sa konal minulý týždeň, 20. októbra," uviedol Stoltenberg. Vyjadril nádej, že tento boj bude úspešný a Islamský štát bude raz a navždy porazený.

Stoltenberg rovnako oznámil, že NATO, ktoré poskytuje vojenský výcvik pre irackých vojakov v Jordánsku, už v najbližších mesiacoch rozšíri tieto aktivity aj na územie Iraku.