Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg sa stretne s Johnsonom: Prerokujú útok na Skripaľa

Jens Stoltenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický.

Brusel 15. marca (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok v rámci výročnej správy o fungovaní Severoatlantickej aliancie oznámil, že v pondelok budúci týždeň sa stretne s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, aby prediskutovali prípad útoku za použitia nervového plynu na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v britskom meste Salisbury.

Johnson príde do Bruselu na pravidelné každomesačné zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci.

Použitie vojenskej nervovoparalytickej látky novičok, ktoré NATO označilo ako vôbec prvý s nervovým plynom na území aliancie, je podľa Stoltenberga "neprijateľné" a takýto počin "nemá v civilizovanom svete miesto".

Šéf NATO pred novinármi uviedol, že na útok nervovým plynom je dôležité zareagovať "primeraným spôsobom", zároveň však spresnil, že Británia v tejto súvislosti nepožiadala spojencov o aktiváciu článku 5, ktorý znamená, že útok na jedného člena aliancie je útokom na NATO ako celok.

Podľa jeho slov použitie nervového plynu, k čomu došlo v prípade bývalého ruského špióna, je hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť. Dodal, že spojenci z NATO ponúkli Británii "praktickú podporu" v prípade, že požiada o pomoc.

"Útok v Salisbury sa uskutočnil v súlade s bezohľadným vzorom ruského správania počas mnohých rokov," opísal situáciu Stoltenberg. Šéf aliancie v tejto súvislosti útok na Skripaľa zaradil do kontextu ruskej anexie polostrova Krym, podpory proruských separatistov na východnej Ukrajine, ruskej vojenskej prítomnosti v Gruzínsku a Moldavsku a zasahovania do politiky krajín západnej Európy a Balkánu s cieľom "podkopať demokratické voľby a demokratické inštitúcie".

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Spravodajca TASR Jaromír Novak