Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Ukrajina si nemôže dovoliť čakať na protivzdušnú obranu

Na snímke Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba minulý týždeň v Bruseli požiadal spojencov o ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Brusel 10. apríla (TASR) - Ukrajina "jednoducho nemôže čakať" na ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré potrebuje na odrazenie ruských útokov. Uviedol to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Oneskorenie dodávok protivzdušnej obrany umožní ruským raketám zasiahnuť viac cieľov a umožní Rusku vytvárať tlak na frontovej línii," povedal Stoltenberg. "Ukrajina jednoducho nemôže čakať. Potrebuje protivzdušnú obranu, muníciu a pomoc teraz," dodal.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba minulý týždeň v Bruseli požiadal spojencov o ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré sú schopné zostreliť ruské balistické strely. Členské krajiny NATO Kyjevu prisľúbili, že preskúmajú svoje možnosti.

Rusko v uplynulých týždňoch zintenzívnilo raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru. Ukrajina sa domnieva, že ďalším cieľom veľkej ruskej ofenzívy by mohlo byť mesto Charkov na severovýchode krajiny.