Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg si prehliadol lokalitu budúceho veliteľstva NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR

Ako uviedol generálny tajomník NATO, táto základňa je súčasťou veľkého plánu.

Bukurešť 2. júla (TASR) - Severoatlantická aliancia nevidí v súčasnosti "bezprostrednú hrozbu", i keď posilňuje svoju obranyschopnosť, aby upokojila členské štáty ležiace v susedstve s Ruskom. Povedal to dnes na návšteve Rumunska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Sme svedkami agresívnych výbojov Ruska, ktoré sa snaží zastrašovať susedov menením hraníc silou," povedal Stoltenberg v Bukurešti, kde si prezrel lokalitu, na ktorej NATO otvorí novú vojenskú základňu v reakcii na krízu na Ukrajine.

"Táto malá základňa je súčasťou veľkého plánu," povedal Stoltenberg na návšteve lokality, kde má vyrásť jedno z regionálnych veliteľstiev Jednotiek pre integráciu síl NATO (NFIU), podobné tým, ktoré vzniknú i v Poľsku, Bulharsku, Estónsku, Lotyšsku a Litve.

"NATO sa neusiluje o konfrontáciu s nikým," povedal počas prehliadky tejto lokality, pri ktorej ho sprevádzali rumunský prezident Klaus Iohannis, úradujúci premiér Gabriel Oprea a minister obrany Mircea Dusa. Dodal však, že aliancia si praje, aby boli jej členovia ležiaci na východe a juhu zabezpečení. "Nevidíme bezprostrednú hrozbu voči spojencom NATO," konštatoval Stoltenberg.

Podľa aliancie bude šesť menších regionálnych veliteľstiev NFIU hotových koncom roka, pričom každé z nich bude mať 40-členný štáb. Ich úlohou bude zúčastňovať sa na cvičeniach a zabezpečovať v prípade potreby rýchle vyslanie síl do danej oblasti. O prítomnosť vojenských plánovačov z NATO požiadalo aj Slovensko.