Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg vyzval na predĺženie prestávky vo vojne Izraela s Hamasom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gestikuluje na tlačovej konferencii, ktorá sa konala pred dvojdňovým stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli v pondelok 27. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Vyzývam na predĺženie prestávky. To by umožnilo dodanie veľmi potrebnej pomoci ľudom v Gaze a prepustenie väčšieho počtu rukojemníkov, uviedol Stoltenberg.

Brusel 27. novembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v pondelok na predĺženie prestávky v bojoch v Pásme Gazy, čo by umožnilo dodanie ďalšej humanitárnej pomoci a prepustenie ďalších rukojemníkov zadržiavaných militantných hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

"Vítam dohodu medzi Izraelom a Hamasom, ktorá viedla k prepusteniu rukojemníkov a dodaniu väčšieho množstva humanitárnej pomoci... Vyzývam na predĺženie prestávky. To by umožnilo dodanie veľmi potrebnej pomoci ľudom v Gaze a prepustenie väčšieho počtu rukojemníkov," uviedol Stoltenberg.

Zároveň zopakoval svoje varovanie pred hrozbou eskalácie konfliktu v regióne. "Zaznamenali sme dronové a raketové útoky na pozície americkej armády v Sýrii a Iraku ako aj útoky na obchodné lode. Toto len podčiarkuje riziko eskalácie," povedal šéf NATO.

Štvordňové prímerie medzi Izraelom a Hamasom sa začalo v piatok ráno. Prestávka v bojoch mala umožniť dodanie humanitárnej pomoci do obliehaného Pásma Gazy a výmenu unesených rukojemníkov za väznených Palestínčanov.