Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Vzťahy NATO a Ruska sú najzložitejšie od studenej vojny

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Jeho slová nasledovali po tom, ako americký prezident Donald Trump na svojom účte na Twitteri skonštatoval, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú na veľmi nebezpečnom historickom minime.

Brusel 4. augusta (TASR) - Vzťahy Severoatlantickej aliancie s Ruskom neboli od skončenia studenej vojny "nikdy také zložité" ako v súčasnosti. Priznal to vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Tlačová agentúra Belga uviedla, že šéf aliancie to vyhlásil vo štvrtkovom rozhovore pre americkú televíziu CNN.

"Musíme nadviazať politický dialóg s Ruskom, aby sme zabránili ďalšiemu nárastu napätia a novej studenej vojne," zdôraznil Stoltenberg.

Jeho slová nasledovali len niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Donald Trump na svojom účte na Twitteri skonštatoval, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú na "veľmi nebezpečnom historickom minime", za čo Trump politicky viní hlavne členov Kongresu.

Stoltenberg sa v júli pokúsil o určitý pokrok v dialógu s Ruskom, keď sa 13. júla v bruselskom sídle aliancie konalo zasadnutie Rady NATO-Rusko. Toto stretnutie sa skončilo bez viditeľných úspechov.

Rada NATO-Rusko je platforma na dialóg na úrovni veľvyslancov vytvorená v roku 2002. Niekoľkokrát do roka pravidelne zasadala až do anexie polostrova Krym a vypuknutia občianskeho konfliktu na východe Ukrajiny, kde podľa aliancie Ruská federácia aktívne podporuje proruských separatistov. Aliancia pozastavila svoju praktickú spoluprácu s Ruskom tak vo vojenskej, ako aj v civilnej oblasti.