Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg:NATO nehodlá vyslať vojakov na Ukrajinu, pomáha pri obrane

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vystúpil na mediálnej konferencii po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 4. apríla 2024.Spätná väzba Foto: TASR/AP

Definitívne rozhodnutie o tomto pláne má padnúť na júlovom summite Aliancie vo Washingtone.

Brusel 4. apríla (TASR) – Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a nie je stranou tamojšieho konfliktu, Kyjev však podporuje v jeho práve na sebaobranu. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR.

"Nemáme plány mať vojakov NATO vnútri Ukrajiny, neobjavili sa žiadne žiadosti v tomto smere," povedal Stoltenberg novinárom po dvojdňových rozhovoroch ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO.

"Ukrajina však žiada o vybavenie, muníciu, zbrane, a my jej to poskytujeme. To nerobí zo spojencov (z NATO) stranu konfliktu, Ukrajinu podporujeme pri presadzovaní jej práva na sebaobranu," zdôraznil.

Stoltenberg na tlačovej konferencii tiež povedal, že spojenci z NATO sa dohodli, že "sa pozrú do svojich zásob", či v nich nenájdu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli dodať Ukrajine, informovala agentúra AFP.

Ministri sa stretli v Bruseli pri príležitosti 75. výročia založenia NATO. Ešte v stredu súhlasili s tým, že budú pracovať na Stoltenbergovom návrhu vytvorenia fondu, ktorým by v najbližších piatich rokoch poskytli Ukrajine vojenskú pomoc za 100 miliárd dolárov. Generálny tajomník presadzuje aj priamejšiu účasť NATO na koordinácii dodávok vojenského vybavenia Kyjevu.

Definitívne rozhodnutie o tomto pláne má padnúť na júlovom summite Aliancie vo Washingtone. Dovtedy však spojenci musia vyriešiť mnoho otázok týkajúcich sa financovania a toho, ako ďaleko sú ochotní zájsť, konštatovala AFP.

Stoltenberg okrem toho priblížil, že NATO sa vzhľadom na globálne hrozby pre bezpečnosť zo strany krajín ako Čína a Severná Kórea usiluje budovať spoluprácu s partnermi v indo-tichomorskom regióne.

Ministri Aliancie hovorili so zástupcami Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey o tom, ako by mohli spoločne posilniť obranu pred hybridnými hrozbami a kybernetickými útokmi. Témou bola aj spoluprácu pri zbrojárskej výrobe.

"Naša bezpečnosť je prepojená. Čo sa stane v Tichomorí, je dôležité pre Európu, a čo sa stane v Európe, je dôležité pre Pacifik," citovala Stoltenberga agentúra DPA. Politici z indo-tichomorského regiónu podľa nej rovnako upozornili, že to, čo sa v súčasnosti deje na Ukrajine, sa môže neskôr odohrať v Juhočínskom mori.