Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Stovky demonštrujúcich učiteľov a žiakov pochodovali Budapešťou

Tisíce pedagógov sa zhromaždilo v Budapešti, aby vyjadrili nesúhlas so situáciou verejného školstva v Maďarsku. Na snímke účastníci celoštátnej demonštrácie. Foto: FOTO TASR - Ladislav Vallach

Séria protestov a štrajkov učiteľov sa začala 31. januára 2022.

Budapešť 24. apríla (TASR) - Stovky učiteľov, žiakov a sympatizantov pochodovali v pondelok v Budapešti na protest proti smerovaniu školstva v Maďarsku. Účastníci demonštrácie smerovali z Kalvínovho námestia k budove ministerstva vnútra, pod ktoré verejné školstvo patrí a potom k bývalému kláštoru karmelitánov, v ktorom sídli úrad vlády. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Protest vyhlásil Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ). Demonštrantom na trase pochodu vyjadrili podporu viacerí vodiči áut trúbením. Protestujúci skandovali heslá: "Bez učiteľov neexistuje budúcnosť!", "Riešením je výpoveď!", "Policajný štát nie je právnym štátom!" a mnohé ďalšie. Protestný pochod zabezpečovalo viacero policajtov.

Členka Republikovej rady PDSZ Erzsébet Nagyová pripomenula, že napriek zastrašovaniu zo strany vlády sú učitelia už vyše roka zapojení do štrajkového procesu. Poďakovala študentom, ktorí v noci bdeli a protestovali za svojich učiteľov. Zdôraznila, že lídri piatich hlavných politických skupín Európskej únie podpísali v pondelok vyhlásenie, v ktorom spoločne požadovali stiahnutie kontroverzného zákona, ktorý obmedzuje slobodu prejavu a pracovné práva maďarských pedagógov, vrátane ich práva na štrajk. Novým zákonom o právnom postavení učiteľov chce podľa odborárov kabinet učiteľom zvýšiť úväzky a zrušiť štatút štátnych zamestnancov.

Séria protestov a štrajkov učiteľov sa začala 31. januára 2022. Solidaritu štrajkujúcim pedagógom vyjadrili učitelia, žiaci a študenti viacerých vzdelávacích inštitúcií vrátane učňovských škôl a univerzít. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent. Cieľom učiteľov nie je iba riešenie miezd, ale tiež zlepšenie verejného vzdelávania.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)